اگر با شنیدن راحتتر هستید محتوای ویدئوی بالا را در فایل صوتی زیر گوش کنید:
یکی از پرفروشترین محصولات شوینده که در شستشوی البسه مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است، نرمکنندههای حوله و لباس است. نرمکنندهها تأثیرات مثبتی بر روی لباسها و حولهها ایجاد میکنند، بهطور مثال استفاده از نرمکننده باعث اتوکشی آسان لباسها، حفظ رنگ و بافت لباس، نرمی و لطافت بیشتر البسه و کاهش چین و چروک آنها هنگام شست شو میشود.
افزایش توجه به پاکیزگی در بین افراد، باعث رونق تجارت محصولات شوینده و گسترش آن شده است. همچنین به علت گستردگى این صنعت، علاقه بسیارى از افراد به سمت و سوى راهاندازی خط تولید محصولات شوینده به عنوان مثال فرمول ساخت نرم کننده حوله و لباس جلب شده است. اگر به دنبال فرمولاسیون نرم کننده حوله و لباس هستید، در ادامه با ما همراه باشید.
شما برای دریافت فرمول نرم کننده حوله و لباس شیمیچی میتوانید با شمارههای زیر تماس حاصل بفرمایید.
تلفن همراه و واتساپ: 09358388274
تلفن پشتیبانی: 02167323232
معرفی اولین نرم کننده حوله و لباس
اولین استفاده از مواد به عنوان نرم کننده با پیشرفت صنعت نساجی و پارچه صورت گرفت. در واقع میتوان قرن ۲۰ را نقطه شروع برای استفاده از نرم کننده حوله و لباس در نظر گرفت زیرا در آن زمان فرایند تولید پنبه رنگرزی شده باعث ایجاد زبرى و خشکی روی الیاف نخ پنبهای میشد و این مسئله باعث شد نرم کنندههایی که شامل هفت قسمت آب، سه قسمت صابون و یک قسمت روغن زیتون، ذرت یا تالو بود، ساخته شوند. با پیشرفت علم شیمی آلی در بخش سنتز و ترکیب مواد برای رسیدن به ترکیبات مؤثر و کارآمد، فرمولاسیونهای پیشرفتهتری با تاثیرگذاری بیشتر بر روی پارچه، به عنوان فرمولاسیون نرم کننده حوله و لباس در دهه ۱۹۹۰ طراحی شدند.
مایع نرم کننده حوله و لباس چیست؟
نرمکنندهها یک دسته از ترکیبات مایع هستند که در مجموعه محصولات شوینده خانگی برای ایجاد نرمی و لطافت روی لباسها به کار برده میشوند. از مایع نرمکننده حوله و لباس در ماشین لباسشویی بهطور رایج استفاده میشود اما استفاده از این محصولات بهصورت دستی نیز امکانپذیر است.
نکته مهم در مورد فرمولاسیون مایع نرم کننده حوله و لباس عدم خاصیت شویندگی و لکه بری مایع نرمکننده بر روی حوله و لباس است. در واقع میتوان آن را یک یار کمکی برای شستشوی لباس پس از شستشو آنها توسط مایع لباسشویی حساب آورد. این محصول فواید زیادی دارد که امروزه طرفداران بسیاری پیدا کرده است. نرم کننده حوله و لباس تنها در مصارف خانگی کاربرد ندارد. از رایجترین محلها برای استفاده از مایع نرمکننده استفاده از آنها در خشکشوییها و هتلها است. در هتلها بسیار مهم است که پس از شستشو مکرر لباسها و حولهها، لطافت به بافت پارچه برگردد و همچنین رایحهی خوش نرمکنندهها ماندگار روی البسه باشد.
مکانیسم عمل نرمکننده حوله و لباس
شستشوی لباس با استفاده از ماشین لباسشویی فشار زیادی به بافت البسه، بهویژه الیاف طبیعی مانند پنبه و پشم میآورد. بهمرور الیاف سطح پارچه ساییده شده و فرسوده میشوند، درنتیجه هنگام خشک شدن لباس در هوا، بافت لباس سفت و سخت میشود. افزودن نرم کننده مایع پارچه در انتهای شستشو باعث میشود لباسهای شسته شده نرمتر شوند.
نرم کنندههای پارچه، سطح پارچه را با ترکیبات شیمیایی که دارای بار الکتریکی هستند، میپوشانند و باعث میشوند نخها از سطح “بلند نشوند” و درنتیجه بافت نرم و لطیفتری به لباس ببخشد. به این صورت که نرمکنندههای کاتیونی با جذب الکترواستاتیک به گروههای دارای بار منفی روی سطح الیاف متصل میشوند و بار آنها را خنثی میکنند. سپس زنجیرههای آلیفاتیک طولانی به سمت خارج فیبر قرار میگیرند و لطافت به آنها میدهد. نرم کنندههای پارچه خاصیت آنتی استاتیک را به پارچهها منتقل میکنند؛ بنابراین از تجمع بارهای الکترواستاتیک روی الیاف مصنوعی جلوگیری میکنند که به نوبه خود باعث از بین رفتن چسبندگی پارچه در هنگام دست زدن و پوشیدن و جذب گرد و غبار میشود.
مزایای استفاده از مایع نرم کننده حوله و لباس
زمانی که از نرم کنندههای حوله و لباس استفاده میکنید الیاف لباس شما نرم و ظاهر حوله و لباس برای مدت طولانیتری نو میماند. این محصول همانطور که از اسم آن پیداست باعث نرمی و حالت پذیری لباس شده و زبری آن را کاهش میدهد. علاوه بر نرمی نرم کنندههای حوله و لباس به دلایل دیگری نیز استفاده میشوند که در زیر به برخی از آنها اشاره میشود.
- اتوکشی آسان
- حفظ رنگ و بافت لباس
- نرمی و لطافت بیشتر لباسها
- جلوگیری از ایجاد الکتریسیته ساکن در لباس
- کاهش چین و چروک لباس
- کاهش زمان خشک شدن لباسها
- ایجاد عطر و بو با رایحهی دلپذیر
انواع مواد با خاصیت نرم کنندگی حوله و لباس
ترکیبات نرم کننده از نظر میل به جذب به پارچههای مختلف متفاوت هستند. بعضی بهتر روی الیاف پایه سلولز کار میکنند (یعنی پنبه)، بعضی دیگر تمایل بیشتری به مواد آبگریز مانند نایلون، پلیاتیلن ترفتالات، پلی اکریلونیتریل و غیره دارند. ترکیبات جدید مبتنی بر سیلیکون، مانند پلی متیل سیلوکسان، با روانکاری الیاف کار میکنند. تولیدکنندگان نیز از مشتقات با گروههای عاملی حاوی آمین یا آمید استفاده میکنند. این گروهها اتصال نرم کننده را به پارچهها بهبود میبخشند.
در فرمولاسیونهای اولیه، صابونهای دست دوم به عنوان امولسیون کننده استفاده میشدند. امولسیونها معمولاً مایعات شیری مات هستند. با این حال، میکروامولسیونهایی نیز وجود دارند که قطرات فاز آبگریز آنها به طور قابل ملاحظهای کوچک هستند. هرچه ذرات امولسیون کوچکتر باشند مزیت افزایش توانایی برای نفوذ به الیاف را بیشتر فراهم میکنند. سازندگان اغلب از مخلوط سورفکتانتهای کاتیونی و غیر یونی به عنوان امولسیون کننده استفاده میکنند.
رویکرد دیگر یک پلیمر امولسیونی است. علاوه بر مواد شیمیایی با خاصیت نرم کنندگی، در فرمول مایع نرم کننده ممکن است ترکیبات دیگر مانند اسیدها یا بازها (به منظور حفظ pH مطلوب برای جذب)، عوامل ضد کف کننده سیلیکون، تثبیت کنندههای امولسیون، مواد معطر و رنگ باشند.
شما برای دریافت فرمول نرم کننده حوله و لباس مىتوانید با شمارههای زیر تماس حاصل بفرمایید.
تلفن همراه و واتساپ: 09358388274
تلفن پشتیبانی: 02167323232
نرمکنندههای کاتیونی
نرم کنندهها اغلب حاوی سورفکتانتهای کاتیونی از نوع آمونیوم نوع چهار به عنوان ماده اصلی فعال کننده سطح هستند. سورفکتانتهای کاتیونی به خوبی به الیاف طبیعی (پشم، پنبه) میچسبند، اما چسبندگی آنها به الیاف مصنوعی کمتر است. نرم کنندههای کاتیونی با مواد سورفکتانت آنیونی موجود در مواد شوینده لباس سازگار نیستند و رسوبی جامد ایجاد میکنند. جلوگیری از این مسئله مستلزم این است که نرم کننده در انتهای چرخه شستشو اضافه شود.
در گذشته، ماده فعال اکثر نرمکنندههای موجود در اروپا، ایالات متحده و ژاپن، دی سدریل دی متیل آمونیم کلرید (DSDMAC) یا نمکهای کوات مربوطه بود. این ترکیبات مشتق شده از تالو به دلیل تجزیه بیولوژیکی ضعیف، در دهههای ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ با استر-کواتهای ناپایدار جایگزین شدند. نرم کنندههای مرسوم که حاوی 4-6% ماده فعال هستند، در بسیاری از کشورها تا حدی با مواد کنسانتره نرم کننده با حدود 12-30% ماده فعال جایگزین شدهاند.
نرم کنندههای آنیونی پارچه
نرم کنندههای آنیونی و عوامل ضد استاتیک میتوانند به عنوان مثال نمکهای مونو استرها و دی استرهای اسید فسفریک و الکلهای چرب باشند. اینها اغلب همراه با نرمکنندههای معمولی کاتیونی استفاده میشوند. برخلاف نرمکنندههای کاتیونی، نرم کنندههای آنیونی میتوانند مستقیماً با سورفکتانتهای آنیونی ترکیب شوند. بعضی از ترکیبات مانند استرهای فسفات اتوکسیله، خاصیت نرم کنندگی، ضداستاتیک و سورفکتانت دارند.
فرمول نرمکننده حوله و لباس
شیمیدانان محصول نرم کنندهای پارچه را برای پاسخگویی به مجموعهای از نیازهای خاص بازار فرموله میکنند. فرمولاسیون نرم کننده حوله و لباس مناسب ابتدا باید ویژگیهای مختلف مورد نظر مصرف کنندگان را ارائه دهد مانند:
- نرمی ویژه
- بهبود سر خوردن
- کاهش چین و چروک در طول چرخه شستشو
- حفظ بهتر رنگ
- افزایش محافظت از ایجاد لکهها
علاوه بر این، فرمولها باید از نظر ایمنی، سازگار با محیط زیست و توجیه اقتصادی کارآمد باشند. ترکیبات به کار رفته در فرمولاسیون نرم کننده لباس شامل چند نوع مواد شیمیایی میشود.
مواد تشکیلدهنده اصلی
عوامل نرم کننده
فرمول نرم کنندههای اولیه پارچه، پراکندگی نسبتاً سادهای از مواد چربی بودند که پس از شستشو بر روی الیاف پارچه رسوب میکردند. یکی از متداولترین مواد مورد استفاده پیه دی هیدروژنه دی متیل آمونیوم کلراید (DHTDMAC) بود که متعلق به دستهای از مواد است که به عنوان ترکیبات آمونیوم کواترنر یا کوات شناخته میشود. برای غلبه بر این مشکل، در فرمولاسیونهای مدرن از کواتها در ترکیب با سایر مواد مؤثر استفاده می-کنند. این ترکیبات جدید تا حدودی کمتر در جذب آب تداخل ایجاد میکنند. یکی دسته جدید از مواد که امروزه در فرمولاسیون نرم کننده پارچه استفاده میشود، پلی دی متیل سیلوکسان (PDMS) است. سیلوکسان مایعی بر پایه سیلیکون است که توانایی روانکاری الیاف را دارد تا باعث نرم شدن و سهولت اتوکشی شود. سیلیکونهای دیگر که در نرم کنندهها استفاده میشوند شامل سیلیکونهای با گروه عاملی آمین، آمید و صمغهای سیلیکون هستند.
امولسیون کنندهها
مواد مورد استفاده در نرم کننده پارچه به دلیل خاصیت روغنی بودن معمولاً در آب حل نمیشوند؛ بنابراین، نوع دیگری از مواد شیمیایی، معروف به امولسیون کننده، باید به فرمول اضافه شود تا مخلوط پایدار تشکیل شود. بدون امولسیون کنندهها، مایع نرم کننده به دو فاز تقسیم میشود، دقیقاً مانند سس سالاد روغن و سرکه. در فرمولاسیون نرم کننده پارچه سه نوع امولسیون کننده وجود دارد: میکرو امولسیون، ماکرو امولسیون و پلیمرهای امولسیونی.
امولسیونهای ماکرو: پراکندگی خامهای روغن و آب شبیه لوسیونهای دست یا نرم کنندههای مو هستند. مولکولهای امولسیون کننده، روغن یا قطرات سیلیکون را احاطه کرده و اجازه میدهند تا در آب پراکنده شوند.
میکرو امولسیون: از نظر شیمیایی مشابه ماکروامولسیون است، اما قطرات روغنی ایجاد میکند که آنقدر کوچک هستند که نور از اطراف آنها عبور میکند؛ بنابراین، یک میکرو امولسیون با وضوح و شفافیت آن در مقایسه با رنگ سفید شیری ماکروامولسیون مشخص میشود. بعلاوه، یکی از مزایای میکرو امولسیون این است که ذرات سیلیکون به قدری ریز هستند که بهراحتی به الیاف نفوذ میکنند، درحالیکه امولسیونهای ماکرو فقط در سطح فیبر رسوب میکنند.
پلیمرهای امولسیونی: پلیمرها پراکندگیهایی ایجاد میکنند که شبیه یک امولسیون ماکرو هستند. این سیستم از امولسیون کنندههای مرسوم برای پراکندهسازی قطرات روغن استفاده نمیکند. در عوض، پلیمرهای امولسیونی یک شبکه تثبیت شده از مولکولها ایجاد میکند که قطرات ریز سیلیکون را مانند ماهیهای گرفتار در یک شبکه معلق میکند.
سیستم امولسیون استفاده شده در نرمکنندهها باید با دقت انتخاب شود تا از سطح رسوب مناسب روی پارچه اطمینان حاصل شود. بهطور معمول از ترکیبی از امولسیفایرهای غیر یونی (که فاقد بار هستند) و امولسیفایر کاتیونی (بار مثبت دارند) استفاده میشود. از سورفکتانتهای آنیونی (بار منفی دارند) بهندرت استفاده میشود.
عوامل آزادکننده چین و چروک
به بهبود کیفیت الیاف کمک میکند تا چینوچروکهای خشک شده یا فرسوده کاهش یابد.
خوشبوکنندهها
عطرها بوی تازه و تمیزی به لباس میبخشند. در کلیه محصولات ارائه شده با فرمولاسیون شیمیچی انواع رایحههای ملایم با اسانسهای طبیعی و بدون ایجاد حساسیت وجود دارد.
خنثیکنندهها
این مواد به مولکولهای بد بو متصل شده و خنثی میشوند تا به تازه بودن بوی لباس کمک کنند.
مواد دیگر
نرمکنندههای پارچه علاوه بر عوامل اولیه اصلی، مواد دیگری نیز برای بهبود جذابیت زیبایی آنها و اطمینان از پایداری محصول در قفسه دارند. به عنوان مثال، رایحه و رنگ برای خوشایندتر شدن محصول برای مصرفکنندگان اضافه میشود. علاوه بر این، از تثبیتکنندههای امولسیون و مواد نگهدارنده برای اطمینان از کیفیت محصول استفاده میشود.
شما برای دریافت فرمول نرم کننده حوله و لباس مىتوانید با شمارههای زیر تماس حاصل بفرمایید.
تلفن همراه و واتساپ: 09358388274
تلفن پشتیبانی: 02167323232
نحوه مصرف مایع نرم کننده حوله و لباس
نرم کنندههای پارچه با وجود محبوبیت روزافزون، از یک عیب عمده رنج میبرند؛ مواد شیمیایی نرم کننده با مواد شوینده سازگار نیستند و بنابراین نمیتوان آنها را در ابتدا به ماشین لباسشویی اضافه کرد. اضافه کردن نرم کننده در ابتدا شستوشو باعث میشود که سورفکتنتهای آنیونی موجود در فرمول مایع لباسشویی با مواد کاتیونی داخل فرمول نرم کننده برهمکنش دهند و باعث پایین آمدن کارایی هر دو محصول شوند، در نتیجه نرم کنندهها باید در آخرین مرحله شستشو مورد استفاده قرار گیرند. در ماشینهای اتوماتیک معمولاً محفظه کناری محفظه پودر که کوچکتر است، مخصوص نرمکننده لباس طراحی شده و به صورت خودکار در آخرین مرحله شستشو آبگیری میشود ولی اگر ماشین لباسشوییتان قدیمی است یا اتوماتیک نیست، خودتان باید نرمکننده را به صورت دستی، در آخرین دور آبکشی اضافه کنید. توجه داشته باشید که نرم کننده حوله و لباس نباید با هیچ شوینده دیگری مخلوط شود.
کنترل کیفیت محصول نهایی فرمول نرم کننده لباس
فرمولاسیون یک نرم کننده مناسب پس از ساخت محصول، با استفاده از تعدادی پروتکل (دستورالعمل) مختلف آزمایش میشود. برای تعیین خصوصیات اساسی مانند pH، ویسکوزیته و درصد جامدات از تستهای ساده آزمایشگاهی استفاده میشود. این آزمایشها میتواند تأیید کنند که مواد مناسبی در سطوح مناسب اضافه شدهاند.
آزمایشهای دقیقتر، برای اطمینان از عملکرد صحیح فرمول انجام میشود. یکی از این ارزیابیها، آزمون جذب آب است که گاهی اوقات آن را آزمون خیس شدن یا Drayes مینامند. این روش شامل ریختن تکههای کوچک پارچه شسته شده با نرم کننده درون آب و ثبت مدت زمان لازم برای غرق شدن پارچه است. این اندازهگیری ۱۰ بار انجام میشود تا یک نتیجه متوسط به دست آید.
خواص ضد چروک را میتوان با نمونههای پارچه قبل از اتو زدن، ارزیابی کرد. از آنها خواسته میشود تا میزان چین و چروک بین نمونه آزمایش و نمونه شسته شده با نرم کننده را به صورت عددی ارزیابی کنند. آزمایش اندازهگیری سهولت اتوکشی نیز با استفاده از متخصصان آموزش دیده انجام میشود. این آزمایشها روی نمونههایی از پارچههای یکسان انجام میشود با این تفاوت که یک پارچه شسته شده با نرم کننده و دیگری فقط با مواد شوینده شسته شده است. از رو بالشتهای ۱۰۰٪ پنبهای برای آزمایش چروک و اتو و حولههای کاملاً پنبهای برای ارزیابی نرمی و جذب آب استفاده میشود. نمونهها در یک محیط کنترل شده ۲۲ درجه سانتیگراد و ۶۵ درصد رطوبت نسبی به مدت ۲۴ ساعت قبل از آزمایش خشک میشوند.
معایب استفاده از نرمکنندهها
بسیاری متصور هستند استفاده از فرمول نرم کننده لباس روی پارچه لایهای از مواد شیمیایی باقی میگذارد. درحالیکه وظیفه اصلی نرمکنندههای حوله و لباس کاهش سختی آب و رسوبات از روی پارچهها است. درست است که در ساخت نرمکنندههای حوله و لباس ترکیباتی برای ایجاد نرمی روی بافت پارچه نیز استفاده میشود اما نه بهطوریکه لایهای کامل بر روی لباس شکل بگیرد و مانع از نفوذپذیری آب به بافت البسه شود. بلکه این ترکیبات با کاهش الکتریسیتهی الیاف پارچه و پرزهای آنها باعث ایجاد نرمی روی لباس میشود.
تصور برخی از افراد این است که هرچه یک شوینده غلیظتر باشد، عملکرد بهتر یاز خود نشان میدهد، ولی باید توجه داشته باشید که در مورد نرم کنندهها اگر غلظت خیلی زیاد باشد، معمولاً با کاهش کارایی آن فرمولاسیون همراه است.
ساخت نرم کننده در خانه
این محصول را میتوان به روش زیر و با مخلوط مواد معمول خوراکی و عطاری تهیه و بعنوان یک فرمول خانگی استفاده کرد. اما باید در نظر داشت فرمولهای خانگی ممکن است باعث بروز عوارض ناشی از آلرژی به مواد خانگی یا عطاری شوند. عملکرد این فرمولها نیز در مقایسه با محصولات تجاری که از مسیر تحقیق و توسعه به دست آمده اند به مراتب کمتر است.
هرچند برای اتوکشی بهتر و نرمی بیشتر البسه پیشنهاد میشود که از نرم کنندههای مناسب موجود در بازار استفاده کنید، ولی به هر دلیلی تمایل به استفاده از این نرم کنندهها را ندارید، میتوانید یک نرم کننده خانگی لباس در خانه تولید کنید (هر چند که نباید توقع داشته باشید که عملکرد این نرم کننده با نمونههای تجاری قابل رقابت باشد).
برای ساخت نرم کننده خانگی میتوانید که به حدود 4 لیتر سرکه 25 تا 30 قطره از روغنهای اساسی (essential oil) اضافه نمایید و بعد خوب به هم بزنید تا با یکدیگر مخلوط شوند. این محصول را نیز مانند نرم کنندههای تجاری نباید در ابتدای شستوشو به ماشین لباسشویی اضافه نمایید. برای هر دفعه استفاده از محصول ساخته شده، آن را خوب به هم بزنید تا مواد با یکدیگر خوب مخلوط شوند.
شما برای دریافت فرمول نرم کننده حوله و لباس مىتوانید با شمارههای زیر تماس حاصل بفرمایید.
تلفن همراه و واتساپ: 09358388274
تلفن پشتیبانی: 02167323232